A felsőkorlát probléma

Volt egy izgalmas coaching beszélgetésem, amely jól szemléltette azt, amit Gay Hendricks, felsőkorlát problémának nevez ‘A nagy ugrás’ c. bestsellerében.

Megkeresett egy hölgy coaching együttműködéssel kapcsolatban. Egy nevesebb iskolában megpályázott egy igazgatói pozíciót, és miután megkapta, másnap inkább visszalépett belőle.

Ez volt már a 4. alkalom, hogy vezetői szerepkörre kérték fel életében, és mindet visszautasította. Köztük annak idején az Audinál is, amikor ott dolgozott azon évek alatt, amikor elhagyta tanári pályáját.

Gay Hendricks a munkásságában felsőkorlát problémának nevezte azt, amikor valamilyen oknál fogva nem engedjük meg magunknak, hogy tartósan jól érezzük magunkat és jól menjenek a dolgaink.

Elkezdjük szabotálni magunkat. Ha valami jó történik, tegyük fel munkában, akkor vagy az adott téren, vagy párkapcsolatban, egészségben, pénzügyekben lerontjuk a helyzetünket, vagy akár csak negatív gondolatok pörgetésével visszaterelhetjük magunkat egy korábbi állapotba.

Ha a következő szintre lépnénk, van hogy tudattalanul szabotáljuk azt, és elintézzük, hogy ne tegyünk úgy.

– Szerintem ez a tipikus példája, hogy belefutottál a felső korlátodba (…) Milyen félelmek jöttek fel a lehetőséggel kapcsolatban?
– Egyrészt, hogy lehet kudarcot fogok vallani és képes vagyok-e megállni a helyem. Még nem éreztem késznek magam. Úgy éreztem, mintha egyik lábam le lett volna fűrészelve, és így kellett volna helyt állnom.

Read more

A férfi-női kapcsolódás 5 pillérje

Ezt a bejegyzést egy tegnapi coaching beszélgetés ihlette. Egy sikeres üzletember volt nálam, aki életének ezt a fontos, párválasztással kapcsolatos pillérjét is szeretné helyrerakni.

Valószínűleg kevés férfi van ma idehaza, aki annyi időt, és energiát dedikált annak, hogy megértse a férfi-női kapcsolódás működését, és oktassa azt rengeteg férfinak, mint ahogy azt tettem egy 10 éven keresztül. Ez volt az egyik fő téma, amelyet annak idején igazán meg akartam érteni, és tapasztalati szinten átlátni a természetét.

Ezek a tapasztalatok alapján az egyszerűség kedvéért 5 pillérben fogalmaztam meg, hogy a férfi részéről mire van szükség ahhoz, hogy egy őszinte, tiszteleten alapuló, mély és szenvedélyes férfi-női kapcsolódás alakulhasson ki, amikor elkezdődik az ismerkedés.

Habár arra ebben a bejegyzésben nincs mód, hogy kifejtsem a pontokat, mégis röviden érintem ezeket:

Read more

A lezárt szív

A napokban volt egy coaching beszélgetésem egy amerikai nővel, akivel elkezdtünk egy együttműködést.

Itt van egy csodálatos nő, hatalmas szívvel, aki folyamatosan segíti és támogatja a környezetében levő embereket. Azonban nem tudott mit kezdeni a csalódásokkal, amik érték őt az évek során, főleg férfiakkal kapcsolatban.

Volt egy pont évekkel ezelőtt, ahol egy több éves kapcsolata után végül depresszióba mélyedt, és elkezdett nagyobb súlyt felszedni. Habár ezekben ért el változást részben terápia hatására, belül még ugyanúgy a múltbeli mintákat éli.

Szeretne egy örömteli, élvezetes életet élni, belső összhanggal rendelkezni, és boldog párkapcsolatban lenni. Ugyanakkor ezt kint tartotta eddig az életéből.

Hatalmas elvárásokat rakott magára, hogy mikor lehet értékes (ugyanazt élve mint kislányként tapasztalt édesapja felé).

Kialakított egy kemény páncélt, hogy megvédje magát, ezzel pedig lefojtva a benne élő feminin minőséget. Mélyen belül pedig csak figyelemre, és szeretetre vágyott.

Hogy ne élje át újra a csalódás lehetőségét, inkább olyan férfiakkal kapcsolódott, akik nem voltak elérhetőek.

Read more

A változás folyamata

Még decemberben megkeresett egy férfi, hogy ajánlottak számára, hogy keressen fel. Megkérdeztem, hogy mi inspirálta arra, hogy írjon nekem.

“Azt érzem eddig férfit játszottam 50 éven át. Most már szeretnék férfi lenni.”

Egyből az új év elején összehoztuk a konzultációt. Megosztotta, hogy van több gyermeke több házasságból, és a mostani kapcsolata már nem működik. A párja nem látta benne a férfit.

A beszélgetés során segítettem neki újra összekapcsolódni a belső férfi erejével, és rávilágítani más perspektívából, hogy mivel fojtotta el ezt addig sokszor a kapcsolataiban.

Vannak azok a pillanatok, amikor egy felismerés olyan szinten leér bennünk, hogy átformálja az egész valóságunkat.

Számára is egy ilyen pillanat volt az. Nem sokkal később újra eljött hozzám, hogy beszéljünk további együttműködésről.

Mintha kicserélték volna. Kevés férfival találkoztam, aki ennyire jó férfi minőséget képvisel. Ott van a nyitott szív, és a gerinc (a tartás) is. Önazonosan, szabadon megéli magát, érezve és érzékelve a körülötte levőket.

Read more

Megengedni az élet élvezetét

Ha megkérdeznénk embereket, hogy jól akarják-e érezni magukat, szinte kivétel nélkül mindenki azt mondaná, hogy igen.

A valóságban azonban nem ezt látjuk.

Életem egy jó részében kevésbé engedtem meg magamnak, hogy jól érezhessem magam. Habár a felszínen egyértelműen igennel válaszoltam volna a kérdésre, valójában gyakran tudattalanul feltételeket szabtam hozzá.

  • “Majd, ha xy történik, akkor megengedhetem magamnak, hogy élvezzem a dolgokat.”
  • “Először le kell tudnom a sok teendőt, aztán utána minden jó lesz.”
  • “Először meg kell oldanom valamit, ami nyomaszt…”
  • “Majd ha a végére érek ennek a projektnek…”
  • “Majd ha megszabadultam egy gondolattól vagy érzéstől, akkor élvezhetem a pillanatot.”
  • “Majd ha fixáltam magam…”

Az elmém gyakran talált valamit, amin még pöröghetett, és amivel azt gondolhattam, hogy addig nem élvezhetem a pillanatot.
Az évek során azonban rájöttem egy hasznos tanulságra.

A nyomasztó érzések mögött mindig az van, hogy kontrollálni akarunk valamit, ami nem feltétlen a mi kontrollunk alatt van.
Read more

A magunknak mesélt történetek fogságában

Az elmúlt pár napot Tel-avivban töltöttem, hogy kicsit elvonuljak, környezetet váltsak, és kimozduljak a mindennapi rutinokból.

Volt egy érdekes beszélgetésem egy taxi sofőrrel itt. Elmondta, hogy mennyire tetszik neki, hogy fogtam magam, és egyedül elutaztam ide. Egy barátja már évek óta hívja őt, hogy látogassa meg Dániában, ahol mindent fizetne számára.

Azonban eddig képtelen volt elmenni. Elmondása szerint nem tud, mert négy gyereke van, akiket el kell látnia, és ha nem dolgozik, akkor nincs is bevétel.

– Mióta vagy taxi sofőr?
– 25 éve.
– És szereted?
– Ha lenne bármi más lehetőség, akkor odaadnám egyből a kulcsot, és váltanék.
– Jelentkeztél már valami más pozícióra?
– Nem olyan egyszerű. Idős vagyok már, fel se vennének.
– Szóval meg sem próbáltad.

Gyakran annyira beleragadhatunk a fejünkben levő sztoriba, hogy azt érezzük nincs kiút, és már nem is próbálkozunk. Ekkor jön a reménytelenség állapota.

Read more

The Brotherhood Mastermind 2019

Tegnap lezárult a 3 hónapos ‘The Brotherhood Mastermind’ férfi csoportommal a folyamat. Igazi bajnokokkal lehettem körülvéve az elmúlt időszakban.

Voltak, akik most nem tudtak velünk lenni, vagy csak online tudtak külföldről becsatlakozni. Mindezek ellenére igazán feltöltő volt közösen visszatekinteni a megtett útra.

Rendkívül hálás vagyok, hogy támogathattam ezeket a férfiakat, és én is rengeteget kaptam általuk.

Kialakult egy olyan őszinte, bizalmi, támogató, inspiráló légkör, amiben egyszerűen jó bent lenni. Amolyan ‘hazaérkezés’ érzete van, ahogy többen megfogalmazták.

Rendkívül ritka, hogy ez valakinek ott legyen az életében, gyakran még a barátok körében sincs meg ez a fajta tér.

Nehéz szavakba önteni és konkretizálni, hogy mi is zajlik egy ilyen folyamatban. Legtöbben gyorsítósávnak hívták, amely egy rövid időszak alatt rendkívüli fejlődést biztosít.

 

Ami létrejött egy ilyen támogató tér hatására a résztvevőknél többek között:

Read more

Életem egyik legnagyobb kihívása… (és tanítása)

Van egy történet az életemből, amelyet meg szoktam osztani néha egy-egy személlyel, amikor azt érzem, hogy releváns lehet számára. Azonban most megírom egy bejegyzésben is, hátha ad inspirációt a megfelelő embereknek.

Read more